ДОМА ИНТЕРЕСНО

Гордана Коцева-Цимери

Беа тројца студенти, дојдени од струмичките села да студираат во градот на конзулите. Не се познаваа од порано, се запознаа при уписот на Вишата техничка школа, на која сите тројца имаа желба да студираат. Едниот од нив успеа да најде стан во населбата Чифте Фурни, а потоа им предложи на другите двајца „земљаци“, да живеат […]

ДОМА ИНТЕРЕСНО

Даница Петровска-Најмил простак

Се расоблекува во туѓа ноќ оти виното преврива од убост, бакнежот носи љубовен запал од вчерашниот прегладнет сон кој ја распарува темната руба од нејзината снага што се моли, гревот да ја одминме додека љуби, додека ја арчи и последната капка од љубовната пот на најмил простак.

ДОМА ИНТЕРЕСНО

Симона Јанкоска-Љубов

Инспирирана од животот… Девојче 14 години…. Во море од солзи хах… Никој не го интересира… Зарем заслужува девојче на 14 години да биде тажно поради љубов? Дали уште сега треба да видам што носи животот понатаму? Зошто е тешко да си сакана? Зошто е тешко некој да те гушни и да ти кажи те сакам? […]

ДОМА ИНТЕРЕСНО

ДЕДО МРАЗ НАВИСТИНА ПОСТОИ-Соња Змејкоска

Малечко бев, но знаев дека единствениот на кој треба да му се молам е Дедо Боже. Со сé цела Негова армија која се наоѓа на Небото. Само пред Него смеев да клекнам на колена. Прабаба ми така ме учеше. Беше прастара и многу збрчкана. Цела беше покриена со долга црна облека, само очите мило ѝ […]

ДОМА ИНТЕРЕСНО

И кога температурите се под нулата, изнесете го детето надвор

На децата им требаат свеж воздух и активности во зима, како и во текот на другите годишни времиња. Ќе бидат поздрави Кај многу деца кои не поминуваат доволно време надвор доаѓа до недостиг на витамин Д. Воздухот во домот е помалку здрав. Децата кои си играат надвор имаат подобар вид и поретко им се потребни […]

ДОМА ИНТЕРЕСНО

Сребре Маркоски-Крушевски манифест

Крушевскиот манифест… „ Ние, вашите вечни комшии, пријатели и познајници от хубавото Крушево и неговите китни села, без разлика на вера, народност, пол и убежденија, не можејќи веќе да трпиме тиранијата на жедните за крф и гладните за чоечко месо муртати, шчо гледаат и нас и вас да дотерат до нош, и нас и вас […]

ДОМА ИНТЕРЕСНО

Сакате да ги намалите килограмите? Задолжително изедете еден оброк пред 15 часот

Според неодамна спроведено истражување чии резултати се објавени во списанието Американ Џурнал оф Клиникал Нутршан, ако сакате да ги намалите килограмите, тогаш задолжително треба да се изеде еден оброк пред 15 часот. Научно гледано, тоа е затоа што гладот е контролиран од циркадијелни ритми, односно од нашиот внатрешен часовник. Значи, ако јадете подоцна во текот […]

ДОМА ИНТЕРЕСНО

Бура – Гордана Коцева

Надвор беснее бура, не плаши се, дојди да те сокријам, во моето широко срце, каде немирот нема име, а спокојот мирно спие, во одаи миросани, и постели со покривки, од кадифе и свила исплетени. Надвор сеништа демнат, Гериони,Луцефери,Јуди, но,не плаши се, мојата прегратка е цврста, во неа нема место за духови мрачни, а стравот,не ни […]